Mașinile au fost acoperite noaptea trecută de un strat de praf portocaliu – praf saharian. Medicii avertizează populația că fenomenul este periculos pentru sănătate.
24 apr. 2024, 13:14
6 poze |
Imagini cu maşini acoperite de praf saharian au fost distribuite intens, miercuri, pe rețelele sociale. Români din mai multe zone din ţară s-au plâns că mașinile lor s-au umplut de praf după ploaia de noaptea trecută.
Oameni din București, dar și din Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Brăila au postat fotografii cu mașini pline de praf saharian, unii făcând haz pe seama acestui fenomen.
”La cât praf s-a depus în toată ţara, ar fi trebuit să se termine tot nisipul saharian”, a transmis unul dintre internauţi, citat de
”Maşina a făcut varicelă după ploaie. Eu am nările arse la fiecare 3 zile, de doi ani încoace. Se pricepe greu şi degeaba. Am intrat în zodia demenţei de câţiva ani, s-a dat liber la salvarea planetei de oameni. Una-două, praf saharian”, a comentat un alt internaut.
Cât de periculos este praful saharian și cine ar trebui să rămână în casă zilele acestea
Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta, a explicat care pot fi efectele prafului saharian asupra sănătății, respectiv cum ne putem proteja și ce categorie de persoane este vulnerabilă în fața acestui fenomen.
„Fiind vorba de niște particule foarte fine ele, sigur, au posibilitatea să intre căile aeriene și să producă iritație locală. Cele mai mari riscuri sunt pentru persoanele care sunt deja cunoscute cu afecțiuni respiratorii și care în momentul unor astfel de situații, când sunt alerte, pentru că a fost și această situație o alertă din partea autorităților, trebuie să aibă grijă să nu iasă din casă, dacă se poate. Dacă ies, să aibă cu ei medicația suplimentară și medicația de rezervă. Pentru ceilalți, organismul are capacitatea să estompeze simptomatologia, dar persoanele care au alergii pot să aibă simptome similare, reacții, cum ar fi lăcrimat, strănut, tuse, disconfort”, a spus Beatrice Mahler, la Antena 3.
„De regulă, fiecare pacient care suferă de o boală cronică trebuie să primească de la medicul specialist un medicament, unul sau mai multe medicamente, pe care să le folosească în situații excepționale sau în situații particulare. De regulă, un pacient își cunoaște simptomatologia, atât cel cu alergii, cât și cel cu o boală respiratorie. Un pacient care începe să tușească, care expectorează mult, după o un moment cu praf saharian, va trebui să știe că poate să suplimenteze doza de medicație inhalatorie, pentru a evita să ajungă la camera de gardă. Aici nu vorbim de persoane care sunt sănătoase. În mod excepțional, pot să existe momente de debut ale unei simptomatologii la o persoană sănătoasă, dar sunt cazuri rare și nu cred cred că pot să vină cu un impact atât de mare”, a mai explicat Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta.
Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că o masă de aer încărcată cu praf saharian se va afla deasupra României marţi şi în prima partea zilei de miercuri.
”În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, a transmis ANM.